Vijftig jaar Gerardushoeve

De Gerardushoeve in Epen bestaat op 12 april 50 jaar. De voormalige boerderij met de naam Gerar­dushoeve werd 50 jaar geleden door Mia en Ge­rard Vaes­sen omgebouwd tot hotel-restau­rant. Zoon Eugène stapte, na een gedegen horecaopleiding met stages in sterrenrestaurants, in de zaak. Hij volgde zijn ouders in 1994 op in het res­taurant, al snel samen met partner Judith. Het hotel, nu in Heijen­rath, wordt gerund door het echtpaar Marianne en Huub Lumey-Vaessen, zus en schoonbroer van Eugène.

De Gerardushoeve begon als pension op een van de mooiste locaties in Limburg. Mia en Gerard namen de boerderij, familiebezit, over, maar voelden niets voor het voortzetten van het pand als boerderij. Horeca lag hen beter. Een tip van een vertegenwoordiger leidde tot de bereiding van pannenkoeken, met succes. In 1994 volgde de aankoop van een “pannenkoekenmachine”. De uitbreiding tot restaurant was er niet veel later, extra aanbouw met hotelkamers werd niet toegestaan. Geen probleem: de familie kocht in het nabije Heijenrath pension De Lutsberg en verbouwde dit tot appartementen. Zoon Eugène zette vanaf zijn komst de streek centraal. Hij organiseerde wandeltochten door de streek en betrok ook zo veel mogelijk streekleveranciers bij zijn restaurant. Tekenend: in 1995 ontving de Gerardushoeve de Brand Dubbelbock Trofee, als grootste Dubbelbocktapper van Nederland. De zelf samengestelde Gerarduswijnen, afkomstig van wijngaard Sint Martinus was aanvankelijk een ferme steun voor de zich snel ontwikkelende wijngaard Sint Martinus. De wijnen zijn alleen verkrijgbaar in de Gerardushoeve. “85% van wat wij aankopen komt uit de regio en is terug te herlei­den tot de bron.” Eugène stond ook, om de paters van het Wittemse Gerardusklooster te steunen, in 2000 mede aan de wieg van de Gerardus klooster­bieren waarvoor de kloosterlingen een ver­goeding ontvingen voor de restauratie van het kloostergebouw.”

Goede doelen
Er was en is ook altijd aandacht voor goede doelen, zoals het Gerardusklooster in Wittem, maar ook de Stichting Roemenië Hulpprojecten (ziekenhuisbedden en hulpgoederen) en zelfs hulp aan projecten in Kenia. De donaties werden “verdiend” met een percentage van menu’s en wandelingen, deels met begeleiding door Eugène en Herman van de Berg. Ondertussen werden de appartementen omgebouwd tot hotelkamers in 2000 en 2001 en werd het restaurant ’s winters verbouwd om up to date te blijven: parkeerplaats, terras, keuken en meer.

De medewerkers maakten wijnreizen en bezochten groepsgewijs leveranciers om hun kennis up to date houden. Dat gebeurt nog steeds. De jaarlijkse nieuwsbrief werd vanaf 2012 uitgebreid tot een imposant magazine met veel aandacht voor streekleveranciers. Eugène Vaessen werd in 2015 verkozen tot Meest Markante Horecaondernemer van Limburg, een jaar later zelfs van heel Nederland. Befaamd zijn ook de thema-avonden van Judith rond wild, Spanje, de Mediterranee, zeevruchten en meer. Meerdere leveranciers van het eerste uur komen nog altijd bij de Gerardushoeve.

Jubileum
Het 50-jarig jubileum wordt vanaf 12 april gevierd met een jubileumwijn, samengesteld in overleg met wijngaard Sint Martinus in Vijlen, een regelmatig wisselend meerkeuze jubileummenu met een glas Limburgse brut en op 16 oktober, de feestdag van de Heilige Gerardus Majella een traktatie voor iedereen wiens voornaam is afgeleid van deze heilige.

“We laten mensen genie­ten zoals ze dat thuis zouden willen”, voegt Judith toe. “De Gerardushoeve is vertrouwd. We veranderen stap voor stap. Voor onze gasten zijn we één grote familie, inclusief onze mede­werkers. We organiseren veel evenementen voor onze gasten. Daarin kunnen ook onze medewerkers zich mani­festeren.”

28 maart 2024
Bert Salden