Stadsbrouwerij Maastricht introduceert nieuw bier; Mergel Wit

Het eerste met mergel gebrouwen witbier, is een ode aan Maastricht en haar terroir.

Eigenlijk is het kalksteen, maar omdat we het allemaal “mergel” noemen, heet ook het nieuwe Maastrichtse witbier “Mergelwit”. Het wordt gebrouwen in de Maastrichtse Stadsbrouwerij, waar eerder Wieckse Witte ontstond. Dat bier wordt inmiddels elders en onder een andere naam gebrouwen. Dus was het tijd voor een nieuw Maastrichts witbier, nu “met een vleugje mergel”.

De mergellaag waar Maastricht en zuidelijk heuvelland op zijn gebouwd, is circa 70 miljoen jaar geleden ontstaan en staat wereldwijd bekend als geologisch tijdperk onder de naam Maastrichtien. Een nieuw bier met een verhaal, een stuk historie op een eigentijdse manier verpakt. Een bier dat de smaakpapillen streelt en de dorst lest.

Brouwer Michael Hermans; “Als je het hebt over terroir, dan heb je het natuurlijk over mergel. Het materiaal waar de mooiste gebouwen van zijn gemaakt, waar de Romeinen hun bruggen mee bouwden en steden als  Maastricht, Valkenburg en Heerlen als fundament op rusten. Die smaak wilden we letterlijk en figuurlijk laten terugkomen in ons bier. Dus we dachten; waarom voegen we het niet toe aan het bier?” Na de eerste brouwsels ervaarden we dat de kalk eigenschappen van mergel zijn te proeven in zijn frisse, doordrinkbare karakter met een hoppige afdronk. Mergel of kiezelgoer is een bekend middel om een bier van de fijnste filtering te voorzien, maar het is naar eigen onderzoek nog niet aan een bier toegevoegd. Daarmee is het, zover het onderzoek strekt, uniek in de bierwereld.”

Het bier wordt geserveerd in een opvallend blauw flesje, dat een frisse uitstraling geeft en in bijpassend uniek glas wordt geschonken. Dit glas zorgt voor een fijne smaakbeleving maar voelt ook robuust in de hand. Zoals gebruikelijk bij witbier kan het glas in de diepvries worden bewaard om die extra frisse beleving te creëren. De ribbels onder in het glas zijn een knipoog naar het bekende Pileerke waar Wieckse Witte jarenlang uit werd gedronken.

Bert Salden
4 april 2024