Samëlla, Visé

Samëlla is op en top Spaans volgens de website. Het is volgens Tripadvisor zelfs het beste Spaanse restaurant van Wallonië en behoort tot de top 10 Spaanserestaurants wereldwijd. Eerlijk is eerlijk, dat laatste betwijfelen we eigenlijk wel. Als we ter afsluiting vragen naar een Spaanse koffie weten ze niet wat dat is. Ze hebben wel Irish coffee (€ 9,-) en die is redelijk.

De website van “Samëlla, paella & Cuisine la Plancha” toont tal van mooie “plancha’s”(planken) en vermeldt als specialiteit paëlla. Die moet, volgens de website, wel 24 uur vooraf worden besteld. Dat probeerden we, maar was niet mogelijk. Ter plekke blijken we te kunnen kiezen uit tien dagelijks wisselende gerechten op een krijtbord, variërend van Spaanse vleeswaren, vis, patatas bravas en kaas. Maar eerst is er het aperitief: aan deze kant een prima witte sangria (€ 5,-) met vers fruit, aan de overkant een Aperol spritz (€ 7,-) met wat weinig Aperol. Ter begeleiding een kommetje met aardappelchipsjes. We zitten buiten, op het terras aan een erg drukke straat. Er is overigens ook een terras aan de achterzijde.

Wen er maar vast aan dat men hier vrijwel uitsluitend Frans spreekt. Gelukkig heeft de wijnkaart ook een Nederlandstalige omschrijving. We kiezen, op aanraden van de bediening, voor de Rias Baixas (€ 36,-), een blauwe fles met een licht parelende inhoud die helaas een korte afdronk heeft.

De slecht leesbare gerechten in het Spaans worden toegelicht in het Frans. We slaan de Spaanse hammen over, gaan voor de Spaanse kaas, opgevrolijkt met enkele lekkere Spaanse pepertjes, deegkussentjes gevuld met pikante worst, patatas bravas met twee mooie sausjes, de een pikant de ander kruidig, aspergekroketten met een lekkere pittige tapenade en calamares, de specialiteit van het huis. Het wordt allemaal vrij emotieloos gebracht, de sausjes bij de pastas bravas zijn prima maar staan duidelijk al een tijdje te wachten, gezien de laag aan de bovenkant. De aspergekroketten bevatten vooral aardappelpuree, maar wel met een goede aspergesmaak en veel kruiding. De calamares zijn mooi.

We sluiten af met een citroensorbet. Goed van smaak, maar geserveerd als twee bolletjes in een coupe zonder verder decor. Kijk op de website hoe het ook zou kunnen, maar reken daar niet op.