G7

Smaakcomponist Rik Opstals aan zet bij G7 food and drinks

In het intieme Gruzenkerkje aan de rand van het Sittardse centrum staan nu de hogepriesters van de gastronomie op het altaar. Eigenaren Danny Meijers (gastheer) en Rik Opstals (chef-kok) stapten hier in 2018 binnen nadat ze al succesvol actief waren in De Kolentip in Maasbracht. Twee restaurants op topniveau werd te veel en dus werd Maasbracht afgestoten.

Zoals bij meer trendy zaken is er geen menukaart. De chef stelt een menu samen, u geeft aan of u vijf of zeven gangen wenst en wat u niet lust of waar u allergisch voor bent. Vervolgens kiest u voor begeleiding met huiswijnen of gastronomische wijnen. Er is ook nog een gastronomisch arrangement van zeven gangen met aperitief, wijnen, water en aangeklede koffie en op hoogtijdagen zijn er tien gangen tellende verrassingsmenu’s. Daarvoor moet u echter tijdig reserveren, want was G7 enige tijd een “geheime tip”, sinds de GastroEuregioGuide er zeer lovend over schreef is G7 dé hot spot van de Westelijke Mijnstreek. En terecht. De andere gidsen zullen zeker volgen!

Ons culinaire festijn begon bijvoorbeeld met het huisaperitief: een combinatie van huisgemaakte wintergin, huisgemaakte frambozenlikeur, een kleine suikerspin en een pipet met stikstof die een rookeffect geeft. Na de amuses volgde de eerste gang in twee delen: een salade van tomaat, bloemen en kruiden uit eigen tuin en een stevige tartaar van zeebaars, gedroogde tomaat en olijf, vinaigrette bbqtomaat waarover ter plekke geschaafde viskuit. We vervolgden met een combinatie van wortel, mierikswortel, zeewier en gefermenteerd sesam, mooi in een rouleau verzameld in een diep bord waar ter plekke ponzu bij wordt gegoten.
Na een kleine pauze was er een gerecht bestaande uit rode biet, krokante kippenhuid, courgette in melkzuur en beurre blanc met groene peper en bieslook. En dan was er het hoofdgerecht: zacht bereide kalfssukade, knapperige zwezerik, spitskool, lavas, gember en knoflook. De ingrediënten spraken voor zich!
In het nagerecht ontmoetten we bramen, granité van vijg en azijn, karamel en gefermenteerde soja, vergezeld van twee wijnen: Banyuls en een Armeense bramenwijn.

De gerechten zijn stuk voor stuk bijzonder, de wijnen onalledaags en passend bij wat ter tafel komt. De bediening is heerlijk informeel, ongedwongen en neemt de tijd. De aangrenzende kerk is recent definitief betrokken bij het vakwerkhuis – met dank aan de coronapandemie die extra ruimte vereiste – waardoor het aantal plaatsen nu 40 bedraagt. De kerk kan ook worden gebruikt door groepen.

G7 – Gruzenkirkske: Gruzenstraat 7, Sittard, telefoon: 046-4233725, www.g7foodanddrinks.nl

Tekst: Bert Salden
Foto’s: G7/Wendy de Bruin