De Zoes in Helden: preuve, prooste, praote, alles in één

“Bij ons kan eten niet zonder bier en bier niet zonder eten”

Toen Frank van Meegen (3w) De Zoes in Helden overnam van zijn oom was het niet veel meer dan een bruine kroeg. Vijf jaar later kan er alles: aangenaam dineren, bij goed weer op een groot tuinterras, genieten van liefst 350 verschillende bieren en gezellig praten met een klein hapje.

Frank begint na de overname in 2016 meteen met vernieuwen. Hij kan bogen op een gedegen koksopleiding en keukenervaring op hoog niveau. “Ik wilde een combinatie van restaurant en biercafé en eigenlijk alles ertussenin, waar iedereen zich thuis voelt.”

Het resultaat is er, met een groot overdekt en verwarmd voorterras, een nog groter achterterras met dinermogelijkheden en een grote barbecue en zelfs een eigen eetbare-bloementuin en groentetuin. Dit tuinterras is deels overkapt met een grote kas. “Het idee is dat je in een tuin dineert.” Binnen zijn er 85 dinerplaatsen en diverse plekken waar groepen separaat kunnen borrelen en genieten van de menukaart. Daarbij staan streekproducten centraal.

Vakblad Misset Horeca beloonde De Zoes met een tweede plaats in de nationale Terras Top 100. Helden heeft er een flinke trekpleister bij. “Onze gasten komen vooral uit Midden-Limburg, maar ook uit de regio Venlo. Reserveren is altijd verstandig.”

Frank is terecht trots op de sfeervolle Zoes, anno 1937. “We zijn altijd op zoek naar vernieuwing en perfectioneren tot in elk detail. Elke week houden we een briefing met onze medewerkers en proeven we samen de nieuwe gerechten.” Tijdens de corona lockdown heeft hij zelfs met drie compagnons een tweede zaak ingericht: De Vermaekerij in Maasbree.

De Zoes valt regelmatig in de prijzen, variërend van de Ondernemersprijs Peel & Maas tot Leukste restaurant van Limburg. Het verraadt de passie van de eigenaar. Hij vertelt zijn verhaal op een opvallende plek, aan een biertap in de vorm van een opengezaagde koperen brouwketel.

Derde generatie
Frank is de derde generatie in De Zoes. “Ik had grootse plannen, maar hoorde van iedereen dat dit niet haalbaar was. Ik heb het tegendeel inmiddels bewezen”, zegt hij trots. “We motiveren onze medewerkers continu. Zo beloofden we ons hele team een reisje naar het Oktoberfest als we als beste van Limburg uit de Terras Top 100 zouden komen. Dat is gelukt, maar helaas is het oktoberfeest uitgesteld!”

350 bieren op de kaart! “Bier brouwen is als koken. Het bij elkaar brengen van deze twee ambachten vraagt een getraind ook voor detail. Hier worden we geïnspireerd door de nieuwste ontwikkelingen in bieren en de wereldwijde gastronomie. Wij vinden dat bier klaar is voor een hoofdrol. Bij ons kan eten niet zonder bier en bier niet zonder eten.”

De Zoes: Molenstraat 7, Helden www.dezoes.nl

Tekst: Bert Salden
Foto’s: Esther Theunissen en De Zoes