Beste terras van 2024 ligt aan de Wymarsche Watermolen:
Graanbranderij De IJsvogel in Arcen

 

De Lingsforter beek brengt het water naar De Wymarsche Watermolen in natuurgebied Barbara’s Weerd in Arcen. Buiten ligt, niet alleen vanwege de natuur, het mooiste terras van Limburg. Dat is althans de mening van de jury van Voilà en vakblad Gastvrij Magazine. Die titel krijgt dit terras ook vanwege de hartelijke ontvangst en  de aangename, ook alcoholvrije, huisgestookte drankjes. We proeven de regio.

In 1993 vestigde Toon van den Reek zijn graanbranderij De IJsvogel in de eeuwenoude watermolen. Toon was toen brouwer en eigenaar van de Arcener Bierbrouwerij en zocht extra afleiding in het stoken van likeuren. Zo creëerde hij jenevers, korenwijn, koffielikeuren, aspergelikeur, rozenlikeur, diverse fruitlikeuren en ijsvogelmosterd, vaak speciaal voor een bepaalde horecazaak. Dochter Marieke en schoonzoon Pieter namen het bedrijf over, waarbij Pieter ook het vak van stoker vervult. Lonneke, zus van Marieke, werkt mee als vrolijke gastvrouw en met Rick en Loes Verschuren is ook de derde generatie vertegenwoordigd.

Pieter is verantwoordelijk voor het stoken en het creëren van nieuwe likeuren. “Elk destillaat heeft een eigen, unieke geur, kleur en smaak. Daar vind je de identiteit van de grondstoffen terug. We maken ook, bijvoorbeeld, blauwebessenlikeur op verzoek. Momenteel zie je een snel toenemende vraag naar alcoholvrije likeuren, altijd een bijzondere uitdaging. We hebben nu zelfs een Voilà Terraslikeur zonder alcohol gemaakt.”

Wie dat wenst kan een rondleiding boeken door de molen en zelfs een workshop likeur stoken, maar ook een IJsvogelproeverij op het beste terras van Limburg en een IJsvogel wandelarrangement met Limburgse vlaai en lunch. Proef zeker ook Voilà Terrasmocktail, een heerlijke alcoholvrije cocktail op basis van een huisgestookte likeur. Op de foto v.l.n.r. Kevin Raes (Stadsbrouwerij Maastricht), Marieke van den Reek, Pieter Verschuren (Graanbranderij De IJsvogel) en Jean Horrichs (Voilà)

Sensationele finale terraswedstijd
De 15 finalisten voor de Voilà terras Award 2024 zijn bijna allemaal tip top in orde. Breed assortiment dranken en gerechten, comfortabele stoelen, fleurige parasols en attente bediening. Met een miniem verschil verslaat het terras van Graanbranderij De IJsvogel in Arcen Loods 81 in Margraten.

Loods 81, Rijksweg 81, Margraten
Alles is hier royaal. Assortiment delicatessen, wijnen, broden, gebak, salades en ander vers lekkers. Die kun je thuis genieten of op het riante terras met zijn cowboyachtige sfeer. Paarden in een wei accentueren dat. Grote parasols en feeërieke glazen kasjes.  Snelle bediening. ‘Verbeterpuntjes’? De grijze loods, die het uitzicht domineert, en het aantal streekproducten (wijnen, bieren, kazen).

Plantage Blankwater, Blankwater 12, Swalmen
Een originele ode aan de gezonde blauwe bes is Plantage Blankwater, een goed bereikbare oase aan de oostrand van Limburg. In gebak, tosti’s, ijsjes, vlaaien, desserts, zelfs wijn en Flammkuchen kun je genieten van veel soorten bessen. Originele lunchkaart met wraps en smoothies. Spontane bediening. Graag meer beschutting tegen de wind, en meer streekbieren- en wijnen.

Huyskamer Daatjeshoeve, Heugterbroekdijk 34, Nederweert
Al jaren een top-terras. Dankzij de fantastische ligging in het groene hart tussen Nederweert en Maarheeze. En dankzij de vlotte bediening, het nette terras en de vele, betaalbare kassiekers. Verrassend de rijk gevulde, verkwikkende aspergespinaziesoep. Jammer, het broodje gezond had een graffiti laagje mayonaise.

Mocca, Oude Markt 3, Venlo
Als je terras om 11.00 uur ’s morgens al volop bezet is, dan doe je het  goed. Jong en oud genieten hier onder parasols en luifel van de vele fantasievolle specialiteiten, bereid met ingrediënten van lokale bakker, slager en sauzenmaker, geserveerd door attente bediening. Heerlijke veggy eggs benedict en de pittig frisse Thaise wortelsoep. Tafels staan erg dicht op elkaar.

Restaurant café Modern, Teuven-Dorp 61, Voeren (B)
Prima halteplaats voor voet- en fietstoeristen. Ruime kaart biedt rijk gevulde borden, plus veel streekbieren en -wijnen, waarvan je gaat dansen zodra het prachtige orgel in het grand café zijn klanken uitstrooit. Bediening praat het liefst Engels of Italiaans. Het terras oogt wat kil, maar is het beslist niet.

Brasserie Boave de Wesch, Voerenstraat 11, Noorbeek
Niet groot, wel fraai gelegen, net boven Noorbeek. Met rustgevend uitzicht op een golvend dal en een kleine camping als buur. ,,Verborgen parel van het Heuvelland”, aldus Marieke, de uiterst charmante Belgische eigenares, ,,samen met mijn man, de kok”. Opvallend veel streekbieren, -wijnen,-sapjes en -gerechten. Tip: Tegelvloer weg en terras opvrolijken met gerieflijkere stoelen

Brasserie Lus, Schoorweg 1, Linne
Fenomenaal uitzicht op een sierlijke lus in de Maas. Dat, en de ruime parking, maakt deze jonge brasserie populair bij velen. Leuke moderne kaart met poké bowls, pulled pork, kimchi tosti en sticky tempeh. Vlotte bediening. Helaas geen streekbieren, -sapjes en -wijnen. Wat meer parasols is wenselijk.

Bistro Bie Jeanneke, Vinkenbergstraat 2, Schin op Geul
Veel, betaalbaar Limburgs lekkers serveert ‘Jeanneke’ op haar terras, boven een kruispunt in Schin op Geul centrum. Zoer vleisj, ‘boterham eigen gehakt’ en een proeverij van  drie Limburgs glaasjes bier met kaas en worst. Bomen houden wind niet weg, jammer.

Bakhuis, Schonen Steynweg 4, Moorveld
Knus, verzorgd terras met voldoende privacy, comfortabele stoelen en gezonde drankjes. Jammer dat de relatie met de distilleerderij ernaast niet duidelijk is gemaakt.

Mildershoof, Banendijk 4, Nederweert-Eind
Smaakt en geurt naar koe en kip, en is trots op ze, want leveranciers van melk, kaas en eieren voor winkel en terraslekkers. Nog jong terras, moet nog groeien.

Echt Genieten, Rijksweg-Noord 1, Echt
Binnen en buiten ruim zicht op druk kruispunt. Uitgebreide, betaalbare kaart. Vriendelijke bediening, die je erg snel wilt helpen en dan gaat er wel eens iets mis.

Terras Maasoever, Berger Maasstraat 17, Urmond
Ruim terras met veel bomen en uitzicht op pontje. Leuke kaart, helaas laat bediening nogal wat steekjes vallen.

Café Quanten, Dorpsstraat 3, Mheer
De vijftiende finalist, café Quanten in Mheer was tijdens ons eerste terrasbezoek gesloten in  tegenstelling tot de vermelding op de website. Bij een tweede bezoek klaagde de bediening over het weer. Jammer. De vlaai is op zondag niet dagvers. Groot terras, uitgebreid aanbod aan smoothies, salades, broodjes, uitsmijters, plankjes vlaai, ijscoupes, streekbieren, avondkaart. Veel parkeerruimte voor fietsers.

Het Zoete Genot, Raadhuisplein 8, Arcen
Groot terras in het centrum van het knusse Arcen. Geliefd bij toeristen uit binnen- en buitenland. Zeer groot assortiment populaire drankjes en gerechten. Jammer dat het oosters buikspek verre van mals en zacht gegaard is. Bediening is onpersoonlijk.
Beeld: Lé Giesen