Tijd voor een revolutie?
Een avond uit eten gaan is een ervaring, een samensmelting van sfeer, smaak en gezelligheid. Maar voor wie geen alcohol drinkt – of dat nu uit overtuiging, gezondheid of gewoon geen zin is – blijft de drankkaart vaak een teleurstelling. Terwijl de wijn- en cocktailselecties steeds uitgebreider worden, blijven de alcoholvrije opties vaak hangen bij frisdrank.
Waarom blijven veel restaurants achter op dit gebied? De culinaire wereld innoveert volop, van complexe fermentaties tot vernieuwende plant-based gerechten, maar een spannende alcoholvrije pairing? Die is in veel zaken nog ver te zoeken. Toch bewijst een groeiende groep restaurants dat het anders kan. Denk aan zorgvuldig samengestelde mocktailmenu’s, huisgemaakte kombucha’s of zelfs alcoholvrije wijnen en bieren die wél de moeite waard zijn.
Het publiek is er klaar voor. Steeds meer mensen kiezen bewust voor minder of geen alcohol en de trend van ‘sober curious’ groeit wereldwijd. Waarom dan nog vasthouden aan een achterhaalde kaart met alleen frisdrank en suikerrijke sappen? Gasten verdienen een volwaardige keuze, eentje die net zo goed past bij het eten als een zorgvuldig geselecteerde wijn. Restaurants die hierin vooroplopen, trekken een breder publiek en spelen slim in op de veranderende vraag. De tijd van inspiratieloze alcoholvrije opties is voorbij – wie durft de uitdaging aan?
Ik heb zelf een maand de alcohol verbannen en soms echt genoten van mooie alternatieven. Maar er waren ook momenten dat we eerder huiswaarts keerden – per auto – om thuis te genieten van bijvoorbeeld een smaakvolle 0.0 Affligem, gin, Martini, rum en meer.
Tijd voor een revolutie?
