Bert Bessems

“Wijn maken is ook een vorm van kunst”
Bert Bessems (Partner): van muzikant naar vinoloog

In 1978 veroverde de Limburgse popgroep Partner de Europese hitparades met “Kayuta hill” en stond op Pinkpop. In hun midden: Bert Bessems, die later ging werken als vinoloog.

Partner was in de jaren ’70 dé trendgerichte popband van Limburg. Bert Bessems groeide op in Keer, in een buurt vol gitaristen. “Dan wil je zelf ook. Er waren in de jaren ‘60 geen gitaarleraren en geen bladmuziek. Covers leerde je door naar vinylplaatjes te luisteren en de naald telkens terug te zetten naar waar je gebleven was.”
Via coverbandjes kwam hij terecht in het vrij progressieve Fresh Garbage en de Belgische Snakes en werd na zijn diensttijd beroepsmuzikant bij Opus, dat later overging in Windmill en tenslotte Partner.
“Toen Partner in 1981 stopte volgde ik de eerste jazzopleiding aan het conservatorium in Hilversum en deed tegelijkertijd de vinologenopleiding in Maarn. Ik was een bierdrinker, mijn vrouw hield van wijn. Ik vond echter dat de wijn in de Nederlandse horeca toen van slechte kwaliteit was en wilde daar verbetering in aanbrengen. Tja… ik kende veel horecazaken uit mijn muzikantentijd.”

Op verkenning
“Tijdens vakanties in Frankrijk zocht ik kleine wijn¬boeren op en ging vergelijken. Goede wijn maken is een kunstvorm, net als het creëren van fijne muziek. Ik kreeg een aanbod van slijter Goessens uit Keer om de horeca te benaderen met door mij ontdekte wijnen. Dat werkte en werd er zelfs commercieel directeur. Ik leverde al snel aan sterrenzaken in Nederland en België, met Okura, Beluga, Da Vinci en Toine Hermsen als belangrijke afnemers. Mooi vond ik ook dat de kwaliteit van de wijnen in Maastrichtse horecazaken snel verbeterde.”
In 2009 stopte hij bij de inmiddels flink gegroeide wijnleverancier Goessens en werd zelfstandig wijnadviseur. Muzikaal maakte hij nog deel uit van The Run, Underberg en de Creedence Revival Band. Tot corona toesloeg speelde hij in Marshall Art, nu beperkt hij zich op muzikaal gebied tot het geven van muzieklessen en op wijngebied het adviseren van goede relaties.

Genieten
’s Avonds kan hij thuis in Mheer genieten van lekkere muziek, in combinatie met een fijn glas wijn. “Wijn mag nooit overheersen, noch bij een gerecht noch bij muziek. Wijn mag wel tegenspel bieden. De keuze van de wijn hangt ook af van het seizoen. ’s Zomers drink ik lichtere wijn dan ’s winters. In de herfst en winter prefereer ik rode klassiekers uit de Bourgogne, ’s zomers een goede Duitse Riesling.” Hij prefereert Franse wijnen, die op traditionele wijze worden gemaakt voor een niet te hoge prijs, maar noemt ook een Nieuw-Zeelandse topper: Kumeu River.
En welke wijn hij aanbeveelt bij het beluisteren van Kayuta hIll”? “Een mooie rode Bourgogne”.

Tekst: Bert Salden
Foto: Esther Theunissen